/
  • Bevrijdingsvuur estafette 2022

  • "Dit was een nacht, …" (Dick, naar Guus)


   De Britse veteraan Harry Rawlings (96) ontstak 5 mei j.l. om middernacht het traditionele Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein in Wageningen, samen met burgemeester en de kinderburgemeester van de gemeente.

   Wageningen was de plek waar op 5 mei 1945 de Duitse bezetters capituleerden, waarna Nederland officieel bevrijd was. Het aansteken van het vuur symboliseert de overgang van de dodenherdenking op 4 mei naar Bevrijdingsdag op 5 mei.

   Na het aansteken van het vuur gingen 1500 estafettelopers op pad om het naar 80 andere gemeenten in het land te brengen, ter ere van Bevrijdingsdag. Daar zaten dus 13 lopers uit Lelystad tussen.  Onze eigen veteraan Willem ontbrak helaas wegens ziekte, maar traditiegetrouw liepen er ook weer lopers van Sport en Integratie mee met de lopers van Spirit.

  • Jan Boogaard had dit jaar voor nieuw bloed gezorgd (niet per se jong bloed overigens); voor 8 lopers was dit de eerste keer dat ze mee op avontuur gingen. De afgelopen 2 jaar was de loop i.v.m. Corona niet doorgegaan, maar op 4 mei vertrok er weer een bus met lopers vanaf onze atletiekbaan naar Wageningen. Daar kregen we in het donker ons plaatsnaambord, dat wonderwel kleurde bij onze Lelystadse leenjassen.

   Deze waren lekker warm en dat kwam goed van pas tijdens het wachten op het defilé. Vanwege het ontbreken van nummers in de opstelstraat was het een tijdje chaos waarbij de kaart van Nederland regelmatig opnieuw getekend werd.

   Maar uiteindelijk kwam het goed en kregen we de fakkel aangereikt door de burgemeester, die vergeefs opzoek ging naar de oudste deelnemer. Die zat helaas ziek thuis. Maar we kregen het vuur toch en toen kon het beginnen. Het was even zoeken naar de bus, maar al gauw ging het eerste duo met de stormlantaarn (stel je voor dat het vuurtje uitwaait…) op pad. Waar een enkeling nog dacht dat Jan de route netjes uitgepijld had, bleek dat we de weg toch een beetje zelf moesten zoeken. Dat was even schrikken en er werd druk gegooglemapped. Maar Jan stelde ons gerust, zo gaat het al jaren en er is nog nooit iemand (permanent) verdwaald. Op zijn woord van veteraan.

   Gelukkig bleek de route vrij rechttoe rechtaan (op papier) en konden de nieuwelingen vol vertrouwen het fietspad op. Bijgeschenen door het lantaarntje, de maansikkel, hoofdlampje en de bus liepen we door de stilte van de Veluwe. En tot verbazing en geruststelling van de nieuwelingen ging dat voorspoedig. We haalden de gemiddelde snelheid ruim, bleven overeind, bleven op de juiste weg en genoten van het lopen in het holst van de nacht. Niemand was dan ook echt rouwig om het feit dat we een stukje extra moesten doen vanwege het missen van een afslag door, jawel, de veteraan.

  • Door een afsluiting bij Stroe werd ook daar geïmproviseerd en stevig doorgelopen en toen waren we zowaar op bekend terrein: Harderwijk, tulpenvelden en het vliegveld. En toen moest het mooiste nog komen:

   Onder begeleiding van de politie (zie foto hierboven) mochten we over de Oostranddreef de laatste kilometers naar de atletiekbaan. Eerst even onder de douche (anders mochten we niet aan het ontbijt en naar de burgemeester), toen aan een overvloedig ontbijt en daarna weer in onze leenjassen naar het Lelycentre. Daar werd de vlam door Jan overhandigd aan de burgemeester, waarna deze het bevrijdingsvuur in Lelystad kon ontsteken.

   Mission accomplished.

    

   Iedere loper was het over eens, dit was een unieke ervaring en een eer om het vuur brandend en de traditie op deze manier in ere te houden. We zijn er volgend jaar weer bij!

   De lopers van de estafette Bevrijdingsfestival 2022; Marleen, Jan, Jan, Alfons, Jos, Dick, Elisabeth, Rutger, Mohammed, Ahmed, Arnaud, Krimi en Ruud.

   Verslag geschreven door: Ruud Disse.