/
    • Willem Landman Nederlands kampioen 10 km Masters 75+

      De Groet uit Schoorl Run

      Door Ron van Weezep

      De 30 kilometer wedstrijd van de Groet uit Schoorl Run maakte vroeger deel uit van de clubcompetitie, een reeks wedstrijden vanaf 5 kilometer tot en met de marathon. Daarom ging ieder jaar op de (toen nog) derde zondag in maart een aantal auto's met een flinke afvaardiging van Spirit naar Schoorl om de 30 kilometer af te leggen.

      De clubcompetitie is al lang ter ziele en er doen nu nog nauwelijks Spirit-leden aan deze loop mee. Dit jaar is de NK 10 kilometer in Schoorl en het woord NK werkt vaak als een magneet op Ria van Weezep en Willem Landman. Zo staan ze op zondag 8 februari allebei aan de start om een poging te wagen op een podiumplek. Ik doe ook mee, maar van een podiumplek kan ik alleen maar dromen.

      Weersverwachting:

      "Ondanks iets hogere temperaturen dan afgelopen week kan het tijdens de Groet uit Schoorl Run nog wel koud aanvoelen. Dit is te wijten aan een stevige noordwestenwind, die zeker in de buurt van de zee voelbaar is. Tijdens het evenement blijft het waarschijnlijk droog met vrij veel bewolking en sporadisch zon. In de ochtend tijdens de start ligt de temperatuur rond 3 graden en loopt in de middag op naar 6 of 7 graden. Wanneer iedereen zijn of haar sportieve actie heeft beëindigd is het 4 à 5 graden. Je zal dus snel afkoelen na geleverde inspanning."

      Het succes van de Groet uit Schoorl Run is voor een groot deel te danken aan een unieke afwisseling in het parcours. De parcoursen van de 10 kilometer, 21,1 en 30 kilometer gaan grotendeels door het schitterende bos en duingebied van Staatsbosbeheer. Daarnaast komen de lopers door pittoreske oude dorpskernen als Groet-Bregtdorp en Catrijp.

      We hebben weer een strategisch gelegen camping gevonden waar we met de camper kunnen staan, slechts 1,5 kilometer vanaf de start. Zo kunnen we ons relaxed voorbereiden op de loop.

      Zondag

      In de loop van de ochtend wordt Ria steeds onrustiger. Wat moet ze aan? Een blik op de thermometer, weer de kleding sorteren en uiteindelijk is de keuze gemaakt. Of toch niet? Dan wordt voor de zoveelste keer het kaartje van het parcours bekeken. De concurrentie vandaag is groot en ze verwacht niet bij de eerste drie te eindigen, maar je weet natuurlijk nooit.

      Voor mij ligt de lat een stuk lager. De snelste tijd bij de M 65+ staat op 37:15! Dat is een tijd die ik ooit als M40+ heb gelopen, dus nu volstrekt onhaalbaar. Mooi, hoef ik me daar niet druk om te maken.

      In de sporthal vlakbij de start ontmoeten we Willem. Hij maakt een goede kans op een podiumplaats, dat vinden wij tenminste. Willem is wat minder overtuigd.

      Na het startschot zet Ria meteen flink de gang erin en en loopt al direct bij ons weg. Willem loopt de eerste kilometers achter me, maar ik ken hem. En inderdaad, hij haalt me in en de rest van de wedstrijd zie ik alleen nog maar zijn rug.

      Het hoogteprofiel van de Groet uit Schoorl Run ziet er indrukwekkend uit. De steilste klim is bij het 3 kilometerpunt. Een stijging van 25 meter over een afstand van 500 meter. Ik zet me schrap voor de beklimming, maar voor ik het weet heb ik de klim achter de rug. Dan volgen er nog drie lichtere klimmetjes die nauwelijks waarneembaar zijn. Dat is niet het enige dat meevalt. Het weer laat zich ook van zijn beste kant zien. Voor de start maakten we ons wat zorgen over de wind, maar tijdens de loop hebben we daar nauwelijks last van.

      De finish passeer ik in een tijd van 51:07 waarvoor ik geen applaus verwacht maar ik ben tevreden.

      Nu wordt het spannend of Ria en Willem in de prijzen zijn gevallen. Na lang wachten komen de verlossende woorden: Ria is met een tijd van 48:36 3e in haar categorie V65+ en Willem is met een tijd van 50:43 in zijn categorie M75+ Nederlands Kampioen!