/
  • In het pinksterweekend werd de 10e editie van de Hardloop4daagse gehouden. Een mooi evenement waarbij in 4 dagen 60 of 100 kilometer wordt gelopen.

   Een verslag van Thijs Planckaert en Ron van Weezep

   Onder het motto van beter goed gejat dan slecht bedacht kwam ik een verslag tegen van de Hardloop4daagse geschreven door Thijs Planckaert. Met een kleine aanpassing voor de Spiritdelegatie is het een goede weergave van 4 dagen hardlopen door Sjaak Meyberg, Dolf Bartels, Ria en Ron van Weezep en Willem Landman. De eerste 3 liepen de 100 kilometer, Ron en Willem deden de 60 kilometer.

   De 60 kilometer telt dan 'maar' 4 (i.p.v. 6) etappes, dus op elke dag één (vrijdag, zaterdag, zondag en maandag). En zelfs als dat iets te zwaar zou blijken, kun je ook nog de sfeer opsnuiven als 'losse loper' in één of meer etappes naar keuze. Voor elk wat wils dus.

   Het is een bijzonder sfeervolle wedstrijd waarin het credo 'deelnemen is belangrijker dan winnen' meer dan elders geldt als hét credo waar het hem daar in Apeldoorn allemaal om te doen is. Met een Vietnamese avond, een Poëziecafé waar onder meer een ex-Nederlandse Olympiër uit een hardloopgedichtenbundel is komen voordragen, een gratis pannenkoekendiner, een heuse pastaparty en zelfs een outdoor optreden van Dolf Jansen.

   Elke deelnemer en het hele gebeuren op zich ademt gewoon liefde voor de hardloopsport uit. Bovendien kunnen deelnemers ervoor kiezen om te kamperen (met tent of caravan) op het terrein van een voetbalclub, wat de familiaire sfeer nog maar eens onderstreept! Om de verzuurde beentjes na een etappe weer melkzuurvrij te maken voor de volgende opdracht, staan er zelfs professionele masseurs klaar om je met een vakkundige massage eens stevig onder handen te nemen. Ze vragen wel 5 EUR, maar voor een heerlijk zachte massage (letterlijk van kop tot teen) heb je dat er graag voor over.  Op zaterdag en zondag zijn er namelijk twee etappes per dag! De afstanden variëren van 8km (een tijdloop met start uit een paardentrailer, volgens rangschikking in het klassement, 30 seconden na je voorganger; de snelste start als laatste) en 20,5km (slotetappe in lijn vanaf de tuinen van Kasteel Cannenburgh in Vaassen). Uiteraard wordt er in de kopgroep behoorlijk hard gelopen; meer zelfs: er doen zelfs semi-professionals mee die deze zomer de loodzware Transalpine Run gaan lopen. (Deze bergloop werd door Ron en Dolf in 2009 gedaan). Maar er doen evenzeer 'genotslopers' mee die het enkel doen om de fun, de uitdaging en de sfeer. Anders gezegd: je hebt er die de race lopen om te winnen, maar evenzeer ook een heel pak lopers die eerder willen 'overwinnen' omdat ze zo'n onderneming vroeger als absoluut onmogelijk achten (finishen). En dat maakte deze feesteditie (10 jarig bestaan) zo prachtig. Of je de race nu wint in 6u19'08'' of na net geen 11u als laatst geklasseerde de rode lantaarn mee over de streep zeult, je wordt even hard aangemoedigd door de speaker en de fanfare bij de meet gaat even enthousiast spelen...  Iedereen is er op zijn manier een beetje (over)winnaar.

   Ria werd als enige deelnemer in de V55 vanzelfsprekend 1e en kreeg een prachtige mand met typische Veluwse specialiteiten (Apeldoorns aperitiefje, heidehoning, Veluwse snoepjes, Apeldoornse aperitiefnootjes, Veluwethee, ...).

   Deelname aan de Hardloop4daagse: geoefend of minder geoefend, wat maakt het uit. Er is met een 100, 60 en losse etappes voor elk wat wils. En vooral: het is een wedstrijd om te beminnen, niet om te winnen! Dat maakt het zo uniek...