/
    • Een stormachtige Halve Marathon van Egmond

      Door Ron van Weezep

      Weersverwachting zondag 11 januari
       "Het wordt zondag een gure dag. Er staat aan zee een harde tot stormachtige westnoordwestenwind en er trekken (winterse) buien over. Bij de buien is kans op een klap onweer, korrelhagel en natte sneeuw. Tussen de buien door kan de zon soms tevoorschijn komen. Daarnaast worden zware windstoten verwacht van 75-100 km/uur. In de middag verliezen de buien geleidelijk hun winters tintje en ook gaat het iets minder hard waaien. Tweede helft van de middag halen de windstoten nog maximaal 75 km/uur. Tijdens de halve marathon is het 5-7 graden, de gevoelstemperatuur ligt (door de stevige wind) rond het vriespunt."

      Een dag voor de start staan we op een camping in Egmond aan zee. De camper krijgt flinke opdonders door de harde windstoten. Vanochtend zijn we naar de start van de ATB Strandrace (een mountainbike wedstrijd) gaan kijken. De start van de race werd met een uur en een kwartier uitgesteld in verband met het weer. Daarnaast zijn er maatregelingen genomen voor de veiligheid van de deelnemers. Er worden geen spandoeken opgehangen, is er geen start/finish stellage, zijn er geen opblaasbare bogen en worden er minder hekken geplaatst.
      Kletsnat van de regen komen we weer terug bij de camper. We zetten de verwarming gauw een standje hoger en denken nog maar even niet aan morgen. Tenminste, dat proberen we.

      Zondag zijn wij aan de beurt. Het is de tweede keer dat we deze loop doen. In 1987(!) liepen we ook mee. Toen was het -10º Celsius. Voor extreem weer moet je in Egmond zijn zo lijkt het wel. Dat blijkt ook wel als we over de radio de geschiedenis van de Halve Marathon van Egmond horen. Heel wat edities kenmerken zich door barre weersomstandigheden met als hoogte- of dieptepunt, maar net hoe je het bekijkt, het afgelasten van het hele evenement in 2010 omdat de hulpverleners niet konden garanderen voldoende hulp te kunnen bieden vanwege het barre weer.

      Ria heeft vannacht door de harde wind vrijwel geen oog dichtgedaan. Het lijkt soms wel of we in een boot zitten die over de woelige baren vaart, in plaats van een camper met vier wielen stevig op de grond. Zo schudden we door de windvlagen heen en weer.

      De laatste weerupdate is:
      "Er staat vandaag een forse westnoordwestenwind. De wind staat dus dwars op het parcours en is vanochtend hard tot stormachtig, windkracht 7-8. Daarnaast kunnen zware windstoten optreden van 75-100 km/uur. Het is tijdens de PWN Egmond Halve Marathon 5-7 graden, maar de harde wind veroorzaakt gure condities met gevoelstemperaturen net onder het vriespunt. Vanochtend trekken bovendien enkele buien over de regio met kans op korrelhagel en een klap onweer.
      Vanmiddag knapt het weer wat op. De buien verdwijnen geleidelijk, de zon breekt af en toe door en de wind zwakt iets af. De gevoelstemperatuur komt vanmiddag nipt boven nul."

      We horen op de radio dat de starttijden voor alle afstanden met een halfuur zijn uitgesteld. Door de opstuwing van de zee door de harde wind is het strand te smal voor de vele lopers. Door het aflopende tij wordt het na die tijd geleidelijk breder.
      Ria is uitgenodigd voor deze loop en kan gebruik maken van de faciliteiten in de VIP-tent. De camping ligt vlakbij deze tent, dus geniet ze van een VIP-behandeling in de camper. Is wel zo handig. Ondertussen is ze vreselijk aan het teuten wat voor kleding ze aan moet. Geregeld staat ze voor me in een andere creatie met de vraag of ze dat aan kan. Als ik mijn sporthorloge aanzet doet hij helemaal niks, Wat is het toch altijd met die rot dingen? Loop ik voor het eerst sinds tijden een halve marathon, worden de gegevens niet opgeslagen. Ik trek plan B uit de kast en gebruik Runkeeper op mijn telefoon. Zo gaat het ook.
      Eindelijk is het dan zover. Om 12.00 uur lopen we naar de start op de boulevard van Egmond aan Zee. Het is gelukkig al een tijdje droog en de zon laat zich zelfs af en toe zien. De wind blijft wel enthousiast met volle kracht waaien. Tegen de tijd dat we bij de boulevard aankomen is mijn plastic wegwerpregenjas al aan flarden gewaaid. We schuilen in een appartementencomplex en gaan 20 minuten voor de start naar ons startvak. Ria bij de (sub)toppers en ik een vak daarachter bij de wedstrijdlopers. De startvakken zijn op de boulevard en daar krijgen we de volle laag, waardoor ik het koud krijg zonder mijn plastic jas. Gelukkig biedt een keet enige beschutting.
      Dan volgt het startschot en de menigte zet zich in beweging. Eerst lopen we een rondje van drie kilometer door Egmond en dan gaan we het strand op. De wind is ons toch enigszins gunstig gezind, want we hebben ietsje rugwind. In het begin is het strand heel mul maar al gauw krijgen we een hardere ondergrond en dat blijft de hele zeven kilometer over het strand zo. Ik probeer een gunstige positie ten opzichte van de wind te lopen door links van een andere loper te lopen. Dat lukt me maar af en toe. De zee stuurt woeste golven met schuimkoppen naar de kust en over het strand waaien schuimvlokken als grote sneeuwvlokken voor onze voeten. Zo krijgt het decor een winters tintje. Gezien alle sombere weersvoorspellingen valt de ellende toch wel mee. Ik loop in mijn gevoel een constant tempo.
      Bij Castricum verlaten we het strand en gaan met een klimmetje omhoog de duinen in. We zijn nu op het 10,5 kilometerpunt en daarmee op de helft. Een lang lint van lopers slingert zich nu door de duinen en dat is een mooi gezicht.We lopen nu terug richting Egmond aan Zee, maar door de beschutting van de duinen heb ik veel minder last van de wind. Geregeld heb ik zelfs wind mee. Bij het 15 kilometerpunt krijg ik het zo warm dat mijn handschoenen uit kunnen en de bandana bouw ik om naar een zweetband. Aan de rand van Egmond aan Zee gaat de route linksaf en draaien we de Bloedweg op. Alleen de naam al is bloedstollend. In de radioreportage werd voor dit stuk gewaarschuwd omdat we hier de wind pal tegen krijgen en als afmakertje is aan het eind een flinke klim naar de boulevard waar de finish wacht. Ik weet dat het laatste stuk op de boulevard maar 200 meter tot de eindstreep is. maar toch is de finish niet te zien omdat de finishboog niet geplaatst is vanwege de harde wind. Uiteindelijk finish ik in een tijd van 1:58:12. Gezien de omstandigheden en het feit dat ik al heel lang geen halve marathon heb gelopen ben ik best tevreden. En blessurevrij!

      Ria heeft weer fantastisch gepresteerd met een tijd van 1:51:06, goed voor een eerste plaats in haar catagorie D65+.
      Missie wederom geslaagd.

      Meer info